Ambitie uit de Bouwmeester Scan Sint-Katelijne-Waver

Bouwmeester Scan Sint-Katelijne-Waver

Situering van de gemeente

Sint-Katelijne-Waver is gelegen in de provincie Antwerpen en kent zes buurgemeenten: Duffel, Lier, Putte, Bonheiden, Mechelen, de grens met Rumst aan de westzijde is heel beperkt. Al deze gemeenten zijn gelegen in de provincie Antwerpen.

De gemeente Sint-Katelijne-Waver wordt aan de westzijde gedeeltelijk begrensd door de N1 (Brussel/Antwerpen) en doorsneden door de N14, de steenweg tussen Mechelen en Lier, en door de spoorlijn tussen Mechelen en Antwerpen. In het zuiden van de gemeente ligt de R6, dit is de (noordelijke) ringweg van Mechelen. Deze grote lijninfrastructuur is recentelijk vernieuwd en vervolledigd en verbindt de N15 (Putte), N14 en N1 met de E19 (oprit Mechelen Noord). De grotendeels verhoogde ligging zorgt voor een ruimtelijke scheiding of begrenzing (Mechelen vs Sint-Katelijne-Waver).

Naast de twee hoofdkernen Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, kent de gemeente de kleinere kernen Elzenstraat en Nieuwendijk/Pasbrug. Sint-Katelijne-Waver ligt in de Zuiderkempen. De kern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver ligt nog net op een uitloper van de zandrug waarop de kernen van Heist-op-den- Berg, Beerzel en Putte op gelegen zijn. Vanaf dit “hoogste punt” loopt de gemeente richting het noordwesten af richting de Beneden-Nete en richting het zuiden richting de Dijle. De waterscheiding (de lijn die bepaalt in welke richting de beken afstromen) ligt grofweg in het midden van de gemeente, van West naar Oost.

Bouwmeester Scan Sint-Katelijne-Waver Gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver

De gemeente Sint-Katelijne-Waver is 36.12 km² groot en telde 20.792 inwoners op 1 januari 2019.

Ontwerpteam

Blauwdruk Stedenbouw, Lama landscape architects, Palmbout Urban Landscapes, TML

Eindrapport

Lees het eindrapportCover Bouwmeester Scan Sint-Katelijne-Waver