Bouwmeester Scan Moorslede

Situering van de gemeente

Historisch gezien waren Moorslede en Dadizele twee aparte gemeenten in West-Vlaanderen.

De eerste vermelding van Moorslede dateert van 1085. De naam is een samenstelling van ‘moor’ of moeras en ‘lede’ wat duidt op een weg of passage. De naam verwijst naar de geografische ligging van de gemeente waarbij het centrum van Moorslede duidelijk hoger ligt dan de omliggende landbouwgebieden.

De vroegste vermeldingen van Dadizele gaan terug tot 1147. Doordat Dadizele in bezit was van een belangrijke familie kreeg het heel wat voorrechten zoals het organiseren van de jaarmarkt en werd het hierdoor ook één van de oudste bedevaartsoorden van Vlaanderen. De huidige gemeente Moorslede is ontstaan door de fusie van de gemeenten Moorslede en Dadizele in 1977.

Vandaag is Moorslede uitgegroeid tot een gemeente met ruim 11.000 inwoners. Moorslede is gelegen binnen de vierhoek van Roeselare, Kortrijk, Menen en Ieper. Roeselare als kleinere centrumstad in Vlaanderen is amper op 8 km gelegen van de gemeente Moorslede. Door het gebrek aan een treinstation en het beperkte aanbod aan openbaar vervoer, is de gemeente erg aangewezen op de auto of (in beperkte mate) op fietsvervoer.

Bouwmeester Scan Moorslede Gemeentebestuur Moorslede

De gemeente Moorslede is 35,34km² groot en telde 11.250 inwoners in 2019.

ontwerpteam

Maat Ontwerpers, Voorland, Tractebel

Eindrapport

Lees het eindrapportCover Bouwmeester Scan gemeente Moorslede