Bouwmeester  Scan Heusden-Zolder

Bouwmeester Scan Heusden-Zolder

Situering van de gemeente

Met een inwonersaantal van 33.406 kan Heusden-Zolder beschouwd worden als een middelgrote Limburgse gemeente. De bevolking van de gemeente Heusden - Zolder is even groot als de stad Tongeren en dubbel zo groot als de bevolking van Bree en Herk-de-stad. 

De gemeente ligt in het midden van Limburg, op de rand van het Kempisch plateau. Op het grondgebied bevindt zich het natura 2000 gebied ‘Vijvergebied Midden-Limburg’, het centrum van de uitgestrekte Wijers, ook bekend als het land van 1001 vijvers.

De belangrijkste omliggende stedelijke gebieden zijn Hasselt, Genk en Diest. Heusden-Zolder maakt deel uit van het stedelijk netwerk Limburgs mijngebied en het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA).  Het kolenspoor dat door Heusden-Zolder loopt ontsluit de verschillende mijnterreinen en wordt gezien als een belangrijke recreatieve as. Heusden-Zolder behoort tot het streekplatform Midden-Limburg.

De buurgemeenten zijn Hasselt, Lummen, Beringen, Zonhoven en Houthalen-Helchteren.

Het roosdiagram op pagina 10 vergelijkt Heusden-Zolder met het (Vlaamse) overgangsgebied (Vrind-classificatie, zie bijlage). Slechts 36 % van het hele woonbestand kan worden gedefinieerd als een ‘dicht’ woontype (appartementen, halfopen, gesloten bebouwing), waardoor Heusden-Zolder hierop slechter scoort dan het Vlaams gemiddelde (53 %) en het gemiddelde overgangsgebied (45 %).

Het aantal m² open ruimte per inwoner is betrekkelijk lager dan doorsnee in Vlaanderen (1024 m² ten opzicht van 2068 m²; en 1756 m² in het gemiddelde overgangsgebied). Ondanks dat een inwoner relatief gezien minder open ruimte beschikbaar heeft, wordt een groot deel daarvan wel als biologisch waardevol beschouwd (46 % van het totale grondoppervlakte wordt beschouwd als waardevol volgens de biologische waarderingskaart). Dit is betrekkelijk meer dan het Vlaams gemiddelde (21 %).

Bouwmeester Scan Heusden-Zolder Gemeentebestuur Heusden-Zolder

De gemeente Heusden-Zolder is 53,23km² groot en telde 33.708 inwoners in 2019.

Ontwerpteam

PTA, Traject, M_Tech

Eindrapport

Lees het einddocumentCover Bouwmeesterscan Heusden Zolder