Vlaanderen helpt vijf gemeenten pionieren met een coöperatief woonproject

Minister van Omgeving Zuhal Demir en minister van Wonen Matthias Diependaele starten samen met hun respectievelijke administraties een leertraject op. Doel is Vlaamse steden en gemeenten aan te moedigen om met coöperatief wonen aan de slag te gaan. Het Team Vlaams Bouwmeester is partner van het leertraject en selecteerde mee de vijf projecten die begeleiding op maat zullen krijgen. 

Coöperatief wonen is een innovatief woonmodel: burgers stappen samen in een coöperatieve vennootschap om te kunnen wonen op een manier die voor ieder apart niet haalbaar is. De burgers zelf en/of ondernemingen zijn aandeelhouder en hebben inspraak in het beleid en het beheer van de wooncoöperatie. Coöperatieve woonvormen scheppen kansen om een antwoord te bieden op heel wat ruimtelijke en sociale vraagstukken binnen het lokale beleid van een stad of gemeente.

De projectoproep die eerder dit jaar gelanceerd werd, leverde vijf pioniers op:

  1. De stad Antwerpen en AG Vespa gaan aan de slag met het uitzonderlijke patrimonium van de modernistische architect Renaat Braem in de Arenawijk in Deurne.
  2. De stad Gent wil nagaan hoe negen leegstaande woningen in eigendom van het Vlaams Woningfonds kwaliteitsvol en duurzaam gerenoveerd kunnen worden, én blijvend ingezet als betaalbaar huurpatrimonium.
  3. De stad Lier wil vijf erfgoedwoningen, deel van een beschermd stadszicht, renoveren voor doelgroepen die moeilijk een aanbod vinden op de reguliere huurmarkt.
  4. De gemeente Kampenhout wil onderzoeken hoe op de voormalige gemeentehuissite ingezet kan worden op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen, met voldoende ruimte voor ontmoeting en sociale en economische functies.
  5. De gemeente Zedelgem wil een coöperatief woonproject opzetten op de site van het voormalig sociaal huis in deelgemeente Aartrijke.

Deze vijf projecten krijgen de komende jaren begeleiding op maat van hun specifieke en concrete noden.

Voor meer informatie over de vijf geselecteerde projecten en het leertraject kan u terecht op de website van het Departement Omgeving