Tentoonstelling ‘Open Oproep’ in Atelier Bouwmeester Breng een bezoek tot 20 december 2019

De reizende tentoonstelling ‘Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’, gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent naar aanleiding van de viering van 20 jaar bouwmeesterschap, is na de eerste presentatie in Gent, vanaf 20 november in een nieuwe versie te zien in het Atelier Bouwmeester.

Met de aanstelling van een Bouwmeester en de ontwikkeling van de Open Oproep trok de Vlaamse overheid twintig jaar geleden resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. De Open Oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dit gebeurt op basis van een helder geformuleerde maatschappelijke ambitie en via een relatief lichte procedure, die kwaliteit als selectiecriterium centraal stelt. Niet alleen de huidige aanblik van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden mede door de Open Oproep bepaald. 

Realisaties als de Kazerne Dossin in Mechelen, het Theaterplein of het Provinciehuis in Antwerpen, De Wijnpers in Leuven, De Krook in Gent; herbestemmings- of restauratieprojecten als het In Flanders Fields Museum in Ieper of de Gentse Boekentoren: ze zijn vertrouwd, ook bij een breed publiek. De Open Oproep is echter nog veel méér. Momenteel tellen we doorheen heel Vlaanderen, in de centrumsteden maar evengoed in kleinere steden en gemeenten en in Brussel, al meer dan 650 architecturale en stedenbouwkundige projecten die via de Open Oproep op de rails werden gezet.  

Aan de hand van geselecteerd archiefmateriaal, getuigenissen en twee architectuurinstallaties laat de tentoonstelling u kennismaken met deze veelkleurige oogst. Ze laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst en welke sleutels worden gehanteerd om openbare besturen in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen. 

In het Atelier Bouwmeester is de tentoonstelling, na de ‘première’ in het VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst in Gent, niet alleen te zien in een heel nieuwe ruimtelijke configuratie: ze omvat in het archiefgedeelte ook nieuw materiaal. Zo wordt hier het proces voor de toewijzing van de ontwerpopdrachten voor het nieuwe omroepgebouw van de VRT in Brussel (Open Oproep 2801) en het masterplan voor de Hoge Rielen omstandig gedocumenteerd en toegelicht. 

De expo werd geopend op dinsdag 19 november 2019 door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

Deze reizende tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze wordt gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.

Curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche

Met installaties van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans – Louis Seynaeve – Toon Verdonck

Na Brussel reist de tentoonstelling, in telkens wisselende samenstellingen, naar Leuven, Hasselt en Kortrijk, om in het voorjaar van 2021 te eindigen in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.

Logo's 20 jaar Vlaams Bouwmeester, Vlaanderen verbeelding werkt, Vlaams Architectuurinstituut en Universiteit Gent

tentoonstelling ‘Open Oproep’ in Atelier Bouwmeester

WAAR

Atelier Bouwmeester, Ravensteingalerij 54-59, 1000 Brussel

 

BEZOEK

De tentoonstelling is vrij te bezoeken van 20/11 tot en met 20/12 2019:

 

  • woensdag van 10u tot 18u
  • donderdag van 10u tot 18u
  • vrijdag van 10u tot 18u
  • zondag van 14u tot 18u

De toegang is gratis. Geleide bezoeken voor groepen zijn (ook op maandag en dinsdag) mogelijk, op aanvraag via bouwmeester@vlaanderen.be

 

BEZOEKERSGIDS

 

Download bezoekergids / visitor's guide