Architectuurlezing door ‘BeL Sozietät für Architektur’ 21 Februari 2018 om 18.30u, aud. L, J. Plateaustraat 22, 9000 Gent

In het kader van het verkennend onderzoek voor de Pilootprojecten Klimaatwijken organiseert het onderzoeksteam van UGent, BLAF architecten en Bureau Bouwtechniek op 21 februari een klimaatlaboratorium. Dit klimaatlaboratorium wordt om 18:30 afgesloten met een publieke lezing door Prof. Jorg Leeser van BeL Sozietät für Architektur.

In 2000 richtten Anne-Julchen Bernardt en Jörg Leeser de in Keulen gevestigde architectuurpraktijk ‘BeL Sozietät für Architektur’ op. In hun werk adresseert BeL belangrijke maatschappelijke vraagstukken: betaalbaar wonen, de migratiecrisis, grote demografische veranderingen, de beperkte beschikbaarheid van publieke middelen en de impact van nieuwe coöperatieve financieringsmodellen, participatieve ontwerpprocessen, de spanning tussen landelijke versus stedelijke ruimtelijke ontwikkelingen, klimaatverandering en de transitie naar decentraal opgewekte, hernieuwbare energie. Het bureau ontving verschillende awards, waaronder de ‘Kunstpreis Baukunst’ van de Berlin Academy of the Arts. Het bureau heeft ook heel wat ervaring met reconversie van bestaand stadsweefsel, en de lezing kadert in de ambitie van de Pilootprojecten Klimaatwijken, een initiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Departement Omgeving en het Vlaams Energieagentschap.

Met de Pilootprojecten Klimaatwijken willen we inzetten op de transformatie van het bestaande stedelijk weefsel, op schaal van de wijk. Om de internationale klimaatdoelstellingen te realiseren is een omslag nodig in alle sectoren en geledingen van de maatschappij. Met de Pilootprojecten Klimaatwijken worden twee sector-overschrijdende ambities van de Vlaamse Regering met elkaar verbonden: de energietransitie enerzijds, de vraag naar een kwaliteitsvolle kernversterking en verdichting anderzijds. De omvorming van centrale distributiesystemen op fossiele brandstoffen naar meer decentrale en lokaal verankerde systemen met hernieuwbare bronnen heeft een belangrijke ruimtelijke component. Even cruciaal is de reconversie en transformatie van het bestaande gebouwde patrimonium. Nieuwe opvattingen omtrent energie- en materialengebruik, bouwtechnologie en leefmilieu, nutsinfrastructuur en het landschap, wonen en werken vinden hun neerslag in een veerkrachtige en verstedelijkte omgeving. Om de energetische renovatie en transformatie van onze gebouwde omgeving ten gronde aan te pakken én om aan kwaliteitsvolle verdichting te werken, moeten we los komen van de huidige perceelsgrenzen en op de schaal van het bouwblok of de wijk inzetten. Pilootprojecten Klimaatwijken kunnen demonstreren hoe je – als alternatief voor nieuwbouw op greenfields - bestaande wijken vanuit energetisch oogpunt transformeert, én er tegelijk modelvoorbeelden van maakt voor kwaliteitsvol, verdicht wonen, met ook aandacht voor open ruimte, duurzame mobiliteit, collectieve energetische installaties,… . De transitie naar Klimaatwijken is dus een ontwerpmatig, ruimtelijk en energetisch vraagstuk, maar ook een juridisch, financieel, vastgoed- en beheersvraagstuk.