Bouwmeester Scan Haaltert

Situering van de gemeente

Haaltert is een Oost-Vlaamse gemeente met ongeveer 18.000 inwoners, gelegen in de Denderstreek, net buiten de Dendervallei zelf. In die zin ligt Haaltert duidelijk in de invloedszone van de Dendersteden zoals Aalst, Denderleeuw en Ninove, maar vaart ook een eigen koers. Het huidige Haaltert is een fusie van de vroegere dorpsgemeenten Haaltert, Denderhoutem, Heldergem en Kerksken, en een klein deel van de vroegere gemeente Erembodegem (het gehucht Terjoden). Momenteel valt de gemeente uiteen in drie 'kernen': er is Haaltert zelf, dat vrijwel ononderbroken doorloopt tot Kerksken in het zuidwesten, maar ook tot de stations in Ede in het noorden en het huidige station Haaltert in het noordoosten, waar het gehucht Terjoden ligt. Samen vormen ze één vrij coherent bebouwd (woon)gebied. Daarnaast zijn er nog de twee afzonderlijkedorpskernen Denderhoutem en Heldergem.

Zeker voor voorzieningen richt Haaltert zich sterk op Aalst en Ninove. De bewoners van Haaltert dorp zijn daarbij sterk op Aalst gericht, terwijl die van Denderhoutem vanwege de nabijheid sneller naar Ninove lijken te gaan.

Haaltert ligt langs de spoorweg Zottegem-Denderleeuw-Brussel en is met twee stations goed bedeeld - al liggen die stations wel beide in het uiterste noorden van de gemeente. Het belangrijk spoorknooppunt Denderleeuw ligt echter ook nabij. Voor de ontsluiting met de wagen is de nabijheid van de E40 van cruciaal belang, die Haaltert verbindt met Gent en Brussel. De expresweg N45, die in het oosten van Haaltert vrijwel kaarsrecht van noord naar zuid verloopt, vormt de snelste verbinding van de gemeente naar die E40, maar ook naar de lokale centra Aalst en Ninove.

Hoewel Haaltert tot de Denderstreek wordt gerekend, bevindt de gemeente zich niet meer in de Dendervallei. De gemeente wordt doorsneden door enkele kleinere beken, die uiteindelijk wel in de Dender uitmonden. Qua landschap wordt Haaltert traditioneel gerekend bij het 'Land van Zottegem'. Dit is een golvend landschap met een sterk verstedelijkt karakter, bestaande uit lintbebouwing en sterk versnipperde en onregelmatige open ruimten van heel verschillende omvang, met een vooral agrarisch karakter. Het belangrijkste natuurgebied van Haaltert bevindt zich in het westen van de gemeente, op de grens met Erpe-Mere: de Vallei van de Molenbeek, lokaal vooral gekend als natuurgebied 'Den Dotter'.

Bouwmeester Scan Haaltert Gemeentebestuur Haaltert

De gemeente Haaltert is 30,53 km² groot en telde 18.892 inwoners in 2021.

ontwerpteam

Buur

Eindrapport

Lees het eindrapportCover Bouwmeester Scan Haaltert