VRT Het Huis SmallTalk 31

VRT nam in 2013 de beslissing om in Brussel, aan de Reyerslaan, achter de huidige vestiging een nieuw omroepgebouw in te plannen. Het moet een publiek gebouw worden aan een toekomstig park, te midden van een nieuwe stadsontwikkeling  ‘Brussels Mediapark’. Het nieuwe VRT en RTBF gebouw zullen de pioniers voor deze bruisende stadswijk vormen.

Via de procedure Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werden een jaar geleden 5 ontwerpteams geselecteerd en uitgenodigd om een ontwerpvoorstel in te dienen. De 5 bureaus hebben de ambities van VRT op verschillende wijze vertaald in hun ontwerp.

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • TV OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • TV Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • TV architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

De VRT heeft op 7 januari 2016 gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen.

De 5 maquettes staan tentoon in het atelier BWMSTR van 27 januari 2016 tot 29 februari 2016 in het atelier BWMSTR. Naar aanleiding van deze expo liet prof. Bart verschaffel, extern deskundige tijdens de procedure, de vijf genomineerde ontwerpen kritisch de revue passeren en heeft Paul Robbrecht vervolgens de krijtlijnen van het winnende ontwerp toegelicht.

Robbrecht en Daem ontwierpen samen met Dierendonckblanche een gebouw met een uitgesproken publiek karakter, een geslaagde aanzet voor een bruisende stadswijk aan de Reyerslaan. Het ontwerp is genereus naar de stad en intiem voor de VRT. De nieuwe publieke omroep zal fungeren als een cultuurcentrum en ontmoetingsplaats. 

 

Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group

Paul Robbrecht & Hilde Daem hebben sinds 1975 hun architectenpraktijk in Gent. Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke projecten ontworpen zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal en het centrumplein in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel.

Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 ook in Gent gevestigd en opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Zeer gewaardeerde projecten van hen zijn de ontmoetingscentra ‘Spikerelle’ in Avelgem en ‘De Leege Platse’ in Beselare.

Het voorgestelde kernteam bestaat verder uit Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies, en voor de akoestiek) en uit VK Group (voor stabiliteit, speciale technieken en ook akoestiek).

Daarnaast wordt het team aangevuld met:

  • Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur
  • Muller Van Severen voor het meubilairconcept, en
  • Grontmij voor de kostenbeheersing

Presentatie van Paul Robbrecht

Publicatie

©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel

©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel

©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel

©Katrijn Van Giel
©Katrijn Van Giel