Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1722 © Michael De Lausnay

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Project description

Since 1977, the town hall has been housed in the former St. Jozefskliniek. This building, which was designed by the architects Wijn and Boon, dates from 1935 and is part of the area's cultural heritage. It is a building with a light touch of art deco and stands behind shrubberies and a square laid out in concentric semi-circles. Behind it is the Echelpoel municipal park.

The town hall has undergone little modification over the years. Only in recent years was an investment made on a new entrance hall and sanitary facilities. As a result of the relocation of the police and the social services, extra room became available in the building for the use of administrative departments. However, this was done as well as it could have been and is certainly not customer-friendly. On the one hand, the layout, spatial organisation and comfort do not make it possible to comply with the requirements for customer-friendliness as formulated by the town council. On the other hand, nor do they meet the current needs of the town council and council officials. Furthermore, the building is no longer in excellent physical condition. The finishing and the technical installations are outdated, sometimes in poor condition, and due for replacement.
The whole building is in urgent need of thorough renovation. Due to the valuable architectural nature of the building, it has been decided to opt for renovation rather than the construction of a new building.

Architecture min. 8% and max. 10%.
Stability: 1.88%
Technical installations: 2.77%

Beerse OO1722

Full design brief for the renovation and refitting of the town hall in Beerse

Project status
Selected agencies
  • aNNo architecten
  • A2D architecture 2 design
  • Architectuur Kristoffel Boghaert
  • kbng architectuur I stedebouw I restauratie
  • Møbilair
Location

Bisschopslaan 56, 2340 Beerse

Timing project
  • Selectievergadering: 29 Jun 2009
  • Toewijzen opdracht aan de ontwerpers: 4 May 2010
  • Eerste briefing: 18 Jan 2010
  • Indienen: 26 Apr 2010
  • Jury: 4 May 2010
  • Award: 31 Jan 2011
  • Toewijzen opdracht aan de uitvoerders: 1 Jun 2011
  • In gebruikname: 1 Dec 2013
Client

Gemeentebestuur Beerse

contact Client

Hilde Huysmans

Procedure

prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

External jury member

Paul Vermeulen

Budget

€1.656.000 (excl. VAT) (excl. Fees)

Awards designers

€4000 (excl. VAT) per prizewinner