PPTiO4 Havenstraat - Vilvoorde

“Oude wijk wordt fijne volksbuurt”

In de buurt van het kanaal in Vilvoorde wordt al een tijdje druk gewerkt. Vlak langs het water, in de wijk Vier Fonteinen, komen huizen en bedrijven. De Havenstraat, een deeltje van het stadsvernieuwingsproject Broek, ligt daartussen als een overblijfsel van het industriële verleden van de wijk Broek en van heel Vilvoorde. Maar niet lang meer, want het stadsbestuur heeft plannen voor de buurt.

Eén wijk

De stad en de Vlaamse Waterweg ontwikkelen de omgeving van het Tuchthuis verder. Matexi bouwt aan de wijk 4 Fonteinen. Ook voor de Renaultfabriek zijn er plannen. Als je op de luchtfoto kijkt, zie je dat middenin een bestaande gemengde woonwijk ligt: Broek. Deze wijk mag geen vergeten enclave worden. Daarom heeft de stad bij Vlaanderen een stadsvernieuwingsproject aangevraagd en verkregen. Kenmerkend voor Broek is de vermenging tussen wonen en vrij zware industrie. Vooral rond de Havenstraat speelt dit conflict op. We willen de storende industrie een andere plaats geven. Zo creëren we een plaats voor een gemengde woonwijk met huizen en appartementen, maar evengoed toffe bedrijven, genoeg groen en ruimte voor sport en cultuur. Als alles klaar is, zal de hele wijk tussen Schaarbeeklei en het kanaal één mooi geheel vormen.

Haalbaar plan

Groen en ruimte voor sport: dat klinkt goed. Maar de buurt staat vandaag al vol huizen en bedrijven. We willen deze bestaande dynamiek versterken.

Rond de Havenstraat willen we de bedrijventerreinen omvormen tot een nieuwe wijk. De financiële winst die daaruit voortvloeit zou gelijkwaardig moeten verdeeld worden over de eigenaars. Zo zal het mogelijk zijn om het park van de gedempte Zenne gevoelig uit te breiden. Om deze oefening gefundeerd uit te voeren, laten we ons bijstaan door een bureau dat vastgoedmodellen opmaakt.

starten met sport en groen

Stad Vilvoorde heeft besloten de site Focquet, de grote blauwe loods in de wijk, te verwerven. In deze loods zal binnenkort ruimte zijn voor urban sports, 5to5-voetbal, freerunning…. Door de ligging van de loods zal deze invulling het aantrekkelijke karakter van de wijk benadrukken en de percelen rondom in beweging zetten. In afwachting van de uitbreiding van de gedempte Zenne is op de plaats waar een nieuwe weg moet komen, een tijdelijk park ingericht om de leefkwaliteit in de wijk nu al te verbeteren.

PPTiO4 Havenstraat - Vilvoorde Stad Vilvoorde

Locatie
Gebied ter hoogte van de kruising van de Havenstraat en Harensesteenweg
Projectregisseur

Stefanie Cornut van Common Ground