collage van Zoë Saleh en Vincent Vanhamme van de stationsomgeving in Tielen ©Zoë Saleh, Vincent Vanhamme

08. Tielen - stationsomgeving

wisselspoor

als het piekmoment voorbij is, wordt er plaats geruimd ontstaat een leegte onbestemd maar niet ongedefinieerd een tijdelijke halte voor al wat langskomt en leeft

Tielen, ook wel het muziekdorp genoemd, is een deelgemeente van Kasterlee. Het is een rustig Kempens dorp zonder drukke wegen. Wel heeft het een actief station op de spoorlijn tussen Herentals en Turnhout. Een gedefinieerd dorpsplein ontbreekt. Het voormalige gemeentehuis, de lokale bakker, de buurtwinkel en de parochiezaal liggen allemaal rond een parking in de dorpskern. Het stationsplein (ook een parking) bestaat uit verschillende soorten verharding: asfalt, klinkers, kiezel en steenpuin. 

Toen we het dorp gingen bezoeken kwamen we, net zoals de vele pendelaars, aan in het station van Tielen. Het eerste wat we vanuit de trein zagen toen we het stationsplein naderden, was langs beide zijden parking. Aan de ene kant ligt het zogeheten stationsplein, aan de andere kant een parking die de schijn geeft aangelegd te zijn. Wanneer we te voet richting het dorp wandelden, passeerden we een groot appartementsgebouw. Het grote wooncomplex vormt een rechtstreekse verbinding tussen het station en de dorpskern. De architecturale ‘stijl’ ervan keert terug in een appartementsgebouw aan de overkant van de straat.

De lappendeken van verharding en de veelheid aan lege parkeerplaatsen vormden, samen met het grote appartementsgebouw, ons uitgangspunt. Daarom kozen we ook drie specifieke beelden van Michiel De Cleene. Twee ervan tonen het stationsgebouw en het grote woonblok, langs de achterzijde. Een derde beeld toont de dorpsparking waarop het voormalige gemeentehuis en de parochiezaal aansluiten.

In onze verbeelding gingen we op zoek naar de kwaliteiten van de stationsomgeving en met uitbreiding de dorpskern. Wat als we de verschillende verhardingen concentreren aan één zijde van de spoorweg, en vergroenen aan de andere kant? Er ontstaat leegte, maar ook die kan kwalitatief zijn. De spoorlijn tussen Herentals en Turnhout vormt in ons beeld een spanningslijn tussen hol en vol. Op piekmomenten kan de vlakte fungeren als parking of kiss-and-ridezone. Wanneer deze piekmomenten eenmaal voorbij zijn, kan de vlakte gebruikt worden door de kinderen als canvas voor krijttekeningen. Of wanneer de tijd van het jaar weer daar is kan de dorpskermis er plaatsvinden.

08. Tielen - stationsomgeving Zoë Saleh, Vincent Vanhamme

Ontwerpers
  • Zoë Saleh, Master Ingenieurswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven
  • Vincent Vanhamme, Master Ingenieurswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven
Locatie

Stationsplein, Spoorwegstraat, Gierlebaan, Tielendorp en De Willaert in Tielen