Collage van Mumtaaz Viaene en Maëlle Turgeon van het dorpsplein in Moorsele ©Mumtaaz Viaene, Maëlle Turgeon

07. Moorsele - dorpsplein

binnendorp

Hebt gij de vier van koekens? Ik kom u halen aan de kiss & ride, oma. ’k Moet nog geld gaan afhalen, brengt ge mij naar Gullegem? ’k Ben ne cake aan ’t bakken voor de Kasteelfeesten zondag.

Peux-tu nettoyer un peu ces miettes de la soirée cinéma d’hier? Het centrum is volgeboekt voor de komende twee jaar. Waar zijn die krulbollen nu naartoe? Non, le boucher ne vend plus de sandwiches.

Moorsele is een deelgemeente van Wevelgem in het zuiden van West-Vlaanderen. Het is een levendig dorp, al zijn er steeds minder voorzieningen. Aan het dorpsplein vormt het Ontmoetingscentrum, OC De Stekke, het kloppend hart van de gemeenschap. Hier bevindt zich de naschoolse kinderopvang, een vereniging van mindervaliden, de muziekschool. Het is een plek waar mensen samenkomen en evenementen organiseren. Ook de kerk, het woonzorgcentrum en het dienstencentrum zijn aan het dorpsplein gelegen.

Tijdens onze dag ter plaatse bezochten we het OC De Stekke. OKRA Moorsele organiseerde er op dat moment een spelletjesnamiddag. Naast kaarten en gezelschapsspelen worden er ook volkssporten als krulbollen aangeboden. We stelden vast dat hier ook heel wat andere verenigingen samenkomen en activiteiten organiseren. De vraag is zo groot dat het ontmoetingscentrum voor de komende twee jaar is volgeboekt. De Moorselenaar zet zich dan ook actief in voor zijn dorp. Zo zagen we tijdens onze wandeling door het centrum hoe bewoners via posters, ‘graag traag’, ‘zone 30’, pleiten voor een aangepaste snelheid en meer verkeersveiligheid.

Het dorpsplein zelf laat maar weinig zien van dit actieve verenigingsleven: het is volledig verhard, staat vol met geparkeerde auto’s en de meestal lege kerk neemt een prominente plaats in. De gebouwen rond het plein, waar zo veel ontmoetingen plaatsvinden, gaan weinig of geen relatie aan met het plein en omgekeerd. Dit contrast vormde voor ons het uitgangspunt.

In dit beeld gaan we op zoek naar de kwaliteiten van het dorpsplein en zijn gebouwen en hoe we die kunnen (uit)vergroten. In het centrum van het dorp wordt een gebouw opgericht dat alle dorpse activiteiten samenbrengt. Het verenigingsleven, dat zich vaak verspreid afspeelt in garages, bijzaaltjes en achterkamers, wordt geconcentreerd op het centrumplein. Die intensiteit genereert kansen voor ontmoeting. Het gebouw is uit de trotse architectuurtaal van culturele centra uit de jaren 1970 gerecycleerd* en geplaatst in een groene pluktuin, die door de gemeenschap wordt onderhouden.

*Uit de foto’s die Michiel De Cleene maakte in het kader van de summerschool selecteerden we alle beelden van ontmoetingscentra, en verwerkten ze samen tot een nieuw beeld.

07. Moorsele - dorpsplein Mumtaaz Viaene, Maëlle Turgeon

Ontwerpers
  • Mumtaaz Viaene, Master Architectuur, Sint-Lucas Brussel - Katholieke Universiteit Leuven
  • Maëlle Turgeon, Master Architectuur, Amsterdam Academy of Architecture
Locatie

Sint-Maartensplein, Overheulestraat, Damberdstraat in Moorsele