Procesbegeleiding

De academische werkplaats wil werk maken van de complexe uitdagingen die komen kijken bij de verknoping van het woon-, welzijns-, en omgevingsbeleid. Essentieel daarbij is het creëren van experimenteerruimte waarbij regelluwte en ruimte voor innovatie en experiment gemaakt wordt.

Projecten

Kennisontwikkeling en kennisoverdracht zijn essentieel om kwesties van woon-, welzijns-, en omgevingsbeleid te verknopen. Maar om innovatie op het terrein te faciliteren, stimuleren en realiseren werkt de Academische Werkplaats door op concrete praktijkontwikkelingen. In Vlaanderen zijn heel wat (vergunde) zorgaanbieders, onder meer door de invoering van persoonsvolgende financiering, volop hun manier van werken aan het herdenken en her-ontwikkelen op de verknoping van het thema zorg en wonen, vaak via proactieve samenwerking met lokale besturen. De academische werkplaats kan op die manier onder meer instaan voor procesbegeleiding bij herontwikkeling en masterplanontwikkeling. De inzichten uit deze procesbegeleiding zullen gebundeld worden en op die manier het lerend netwerk voeden om vorm te geven aan een forum met inhoudelijke discussies in de filosofie van een lerend netwerk.

Het betrokken kernteam engageert zich in praktijkgericht, sociaal-ruimtelijk actieonderzoek, via onder meer doctoraatsonderzoek, onderzoek in opdracht van zorgaanbieders en/of lokale besturen, masterproeven die gericht op vragen van zorgaanbieders inspelen, en oefeningen met studenten in opleidingsonderdelen. Het onderzoek zal onder meer inzetten op de exploratie van het perspectief en de woonaspiraties van burgers met een handicap en hun informeel netwerk, buurtonderzoek en omgevingsanalyse, de interdisciplinaire samenwerking met architecten en ruimtelijke planners, …

Meer info

De lijst van projecten die worden gevolgd, zullen worden aangevuld op deze pagina.

Hebt u zelf een vraag over uw project of wenst met de Academische Werplaats De-Institutionalisering in dialoog te gaan

Contacteer ons

Procesbegeleiding AW DI