De-institutionalisering fungeert als een sleutelbegrip in de ontwikkeling van beleid en praktijk voor personen met een handicap in Vlaanderen. Met de AWDI omarmen we een sociaal-ruimtelijk perspectief op de-institutionalisering als alternatief op de vigerende invulling van de-institutionalisering. De dominante opvatting van de-institutionalisering focust op het (fysiek) ontmantelen van (semi-)residentiële voorzieningen. Via het sociaal-ruimtelijk perspectief gaan we verder en focussen we, aanvullend op het belang van de ‘locatie’ en architectuur, ook op het belang van ‘autonomie’ (begrepen als inter-afhankelijkheid) en ‘professionaliteit’ om de-institutionalisering proactief te realiseren.
We doen dit via het ondersteunen van innovatie en experiment, in nauwe samenwerking met beleid en praktijk, via procesbegeleiding, sociaal-ruimtelijk (actie-)onderzoek, lerend netwerken, en het actief ontsluiten van kennis om interessante (nieuwe en reeds bestaande) praktijken als bron van inspiratie en evaluatie te laten fungeren. Om dit te realiseren werken we als kernteam samen met het VAPH en met het Team Vlaams Bouwmeester om deze platformfunctie vorm te geven.
De AWDI is opgestart in maart 2022 en wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).