Uitnodiging vijfde Lerend Netwerkmoment in samenwerking met Heder ‘Organisatie als uitvalsbasis en terugvalbasis’

Op donderdag 7 september 2023 organiseert de Academische Werkplaats De-Institutionalisering (AWDI) haar vijfde Lerend Netwerkmoment in samenwerking met Heder. We resideren deze dag in de oude gebouwen van Heder, het voormalige DVC Sint-Jozef, te Antwerpen. Terugblikkend kijken we vooruit en gaan we het debat aan rond de residentie als uitvals- en terugvalbasis.

De site werd in 1964 ontwikkeld in de wijk Luchtbal; een – toen althans – groene en eerder exlusieve buitenwijk in Antwerpen. Voor die tijd werd er een vooruitstrevend (zorg-)concept neergezet. Vanaf juni 2023 worden de gebouwen ingeruild voor een nieuwe campus. Dat betekent dat we op plaatsbezoek gaan in een (quasi) compleet verlaten setting. Dit biedt ons een unieke kans de gebouwen een laatste keer te verkennen en geeft ons ook een inkijk in zowel de conceptuele als ruimtelijke opvattingen op zorg en ondersteuning van bijna 60 jaar geleden. Bij deze terugblik worden we (letterlijk) meegenomen door cliënten van Heder die ons een inkijk geven in hoe het was en geworden is “op de Luchtbal”.

Terugblikkend kijken we ook vooruit en gaan we het debat aan rond de residentie als uitvals- en terugvalbasis: hoe kan residentiële ondersteuning een uitvalsbasis zijn voor mensen met een meervoudige beperking en/of degeneratieve aandoening enerzijds en hoe kan deze (flexibel, tijdelijk en/of ook intensiever) ingevuld worden als terugvalbasis. Ook hier vertrekken we van geleefde ervaringen van cliënten van Heder en zoomen we zo verder in op toekomstperspectieven. We stellen ons de vraag hoe we (residentiële) zorg en ondersteuning samen kunnen invullen opdat wensen, kansen en keuzes gerealiseerd worden, waarbij specifieke expertise en (inter-)disciplinaire specialisatie gegarandeerd worden en ook deskundige nabijheid ingevuld wordt. Tijdens dit Lerend Netwerk zullen we zo verschillende perspectieven koppelen aan elkaar en kunnen we ook ervaringen en kennis delen. 

De namiddag zal, samen met de ervaringsdeskundigen, verder vorm gegeven worden door Evy Vergauwen (agogisch directeur), Annick Fransen (directeur) en Gertjan Huon (agoog) waarna er ruimte is voor een korte reflectie door Dries Cautreels (AWDI) en debat. Ook De Gele Duikboot zal actief participeren tijdens deze dag.

We komen samen in de Galjoenstraat 2 te 2030 Antwerpen om 11.30 – de locatie is vlot bereikbaar met openbaar vervoer, fiets, wagen, … We starten met een rondleiding door enkele (oud-) bewoners, genieten dan van een broodjeslunch en gaan aansluitend verder aan de slag. Afronden doen we om 16.30 met een drankje dat u wordt aangeboden door de AWDI.

De Heder, DVC Sint-Jozef, te Antwerpen

Heb je zin om deel te nemen? Schrijf je dan zeker in door te mailen naar dries.cautreels@ugent.be.

Let wel: gezien het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam snel in te schrijven.