Woon-zorg-trajecten

Kennis ontsluiten betekent ook levensverhalen ontsluiten waarin het perspectief, de autonomie en bewegingsvrijheid van burgers met een handicap centraal staat als referentiepunt voor innovatie. Doorleefd en uiterst relevant in het debat over de-institutionalisering, inspirerend en confronterend in de zoektocht naar een invulling van de-institutionalisering die recht doet aan zeer diverse levenslopen.

Getuigenissen en ervaring

In het kader van het onderzoek Ruimte voor Zorg: Reflectie- en Inspiratiekader De-institutionalisering werden tien  trajecten doorheen woon- en zorgomgevingen gereconstrueerd.

De tien woon-zorg-trajecten zijn reconstructies van trajecten doorheen landschappen van wonen en zorg. Ze leggen de institutionele logica’s bloot die interfereren met de leefwereld van burgers met een handicap. Ze maken de complexe uitdaging van de-institutionalisering tastbaar, vooral bij levenstransities. Ze duiden op de noodzaak aan een sociaal-ruimtelijk perspectief, zoals gehanteerd binnen de Academische Werkplaats De-Institutionalisering. Dit zijn verhalen die uitdagen om leefbare en kwaliteitsvolle woon-zorg-omgevingen te realiseren.

De verhalen zijn allen een neerslag van een langdurig gezamenlijk traject, doorlopen met de mensen die daarin centraal staan (Simon Allemeersch, Toon Benoot, Dries Cautreels, Vanessa Dermaut, Clara De Ruysscher, Karel De Vos, Jean-Luc Kabergs, Griet Roets, Tineke Schiettecat, Piet Vandenbussche, Ann Van Hecke, Els Vervloesem, en Sara Willems).

Gaandeweg zullen hier nog meer levensverhalen hun plek vinden.