Winvorm 2011

PROGRAMMA WinVorm 2011

WinVorm (West-Vlaanderen in Vorm) presenteert ook voor 2011 een lezingenreeks die de deelnemers wil inspireren in hun zoektocht naar ruimtelijke kwaliteit. Het programma zoekt aansluiting met thema's en uitdagingen waar West-Vlaamse besturen in de komende jaren mee geconfronteerd worden. Gespreid over 5 voormiddagen en 1 daguitstap worden interessante visies en inzichten maar vooral heel wat overtuigende praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Wie op zoek is naar vernieuwende concepten, interessante ideeën en vooral wervende referentieprojecten, zal vast en zeker zijn gading vinden in de nieuwe reeks.


• 29 maart 2011 : Ouderen, het zal ons een zorg wezen !


Het plaatje over de veroudering van de bevolking en de grote zorgen die dit met zich zal meebrengen, is stilaan grijs gedraaid.  inVorm start zijn zoektocht dan ook aan de praktijkkant ... Welke projecten staan er in of buiten Vlaanderen op stapel of werden reeds gerealiseerd ? Wat leren ze ons over toekomstconcepten waarbij wonen en zorg met elkaar verbonden worden ? En welke perspectieven zijn er als zelfredzame senioren zelf de handen in elkaar slaan ? Iedere West-Vlaamse gemeente moet vooruit denken over de wijze waarop ze deze uitdaging met stedenbouwkundige plannen en daadwerkelijke projecten zal aangaan.
 inVorm laat jonge kwalitatieve visies en projecten de revue passeren. We zijn nooit  te oud om te leren ...

• 10 mei 2011 : Stilte : al iets over gehoord ?


We bouwen en ontwikkelen onze dorpen en steden steeds denser. Werk- en woonomgevingen gaan soms naadloos in elkaar over. We ontsluiten met nieuwe randwegen en infrastructuren allerhande. Tegelijkertijd is de burger steeds meer op zoek naar stilte en rust in zijn leefomgeving. Hoe overbruggen we deze tegenstelling ?   inVorm laat zien hoe op niveau van infrastructuur, architectuur, ontwikkeling en inrichting geluid wordt geweerd en stilte gewaarborgd. Voor al wie bezig is met stedenbouw, projectontwikkeling en duurzaamheid, ... Nieuwe ontwikkelingen om bij stil te staan.

• 7 juni 2011: Als het water aan de lippen komt ...


Of de overstromingen van de voorbije winters nu toevallige spelingen van de natuur waren of passen in een ruimere klimaatverandering, doet er niet meer echt toe. Ook in West-Vlaanderen zullen we moeten leren omgaan met veranderingen in de neerslag. En liefst op een ruimtelijk doordachte en kwalitatieve manier.  inVorm laat aan de hand van modellen, visualisatie en projecten zien hoe het moet en hoe het kan : nieuwe architectuur, nieuwe stedenbouwkundige  concepten, indijkingen en retentiebekkens, ... Maar het wassende water biedt ook kansen. We laten u meegenieten van simulaties voor gedurfde gebiedsontwikkelingen aan de kust en in het binnenland ...
 inVorm laat zien hoe het doorsijpelen van al deze

nieuwe concepten ook voor uw gemeente zoden aan de dijk kan brengen ...

• 6 september 2011 : Le nouveau Courtrai est arrivé


De jaarlijkse daguitstap van  inVorm gaat richting Kortrijk. We presenteren een mix van korte maar scherpe originele lezingen over stedelijke ontwikkeling op heel bijzondere plekken in de stad. Plekken waar de dynamiek en de zorg voor kwaliteit voelbaar werd gemaakt. Dankzij heel wat contacten loodst  inVorm u naar hoekjes en kantjes in Kortrijk waar u anders nooit zult komen ...Cultuur, design en architectuur zijn uiteraard nooit ver uit de buurt. Kortrijk zoals zelfs de Texasrakkers het niet kennen.


• 11  oktober 2011 : Het vermakelijke landschap


Landschapsontwerp is als planningsinstrument nauwelijks ontwikkeld. Landschap wordt al te vaak benaderd vanuit een historische erfgoedpositie of vanuit zijn bijdrage tot natuur en biodiversiteit  zonder het te beschouwen als een podium voor de steeds veranderende spelers. Maar er is hoop. Buitenlandse ervaringen tonen ons hoe een goed landschapsontwerp, dat zich dynamisch opstelt, kan leiden tot leefbare en duurzame omgevingen.  inVorm laat zien hoe dit zowel op kleine als grote schaal voor gebieden en gemeenten in West-Vlaanderen kan leiden tot kwalitatieve landschapsbouw, waarbij de dynamiek van concrete ontwikkelingen aanleiding geeft om een kwalitatief landschap te maken.


• 29 november 2011 : Bouwen tussen de regels ...


Alle steden en gemeenten in West-Vlaanderen worstelen met deze uitdaging : hoe kun je de vernieuwing of vervanging van bestaande woningen/gebouwen in een stad of dorp beoordelen op zijn ruimtelijke kwaliteit. Hoe bekijken we projecten die 'tussen' bestaande gebouwen worden geschoven. Er wordt druk geoefend met verordeningen, bepalingen en commissies allerhande.  inVorm presenteert u een aantal goede benaderingen en beleidskaders. Maar praatjes vullen geen gaatjes. We nemen u dan ook vooral mee op stap door Vlaamse dorpen en steden, zodat u met eigen ogen kunt zien hoe creatieve ontwerpers deze uitdaging vandaag omzetten in concrete projecten. Regelrecht aanbevolen.

WinVorm 2011 wordt opnieuw gezamenlijk georganiseerd door de intercommunales Leiedal en wvi, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij en het Team Vlaams Bouwmeester. De organiserende partners willen met deze nieuwe reeks een bijdrage leveren tot meer ruimtelijke kwaliteit in de provincie.

Net als vorig jaar vinden de lezingen plaats op dinsdagvoormiddag - met uitzondering van 6 september - in het auditorium van het VLM gebouw, Velodroomstraat 28, 8200 Brugge (plannetje in bijlage). Het programma start telkens om 9u30 stipt en wordt ten laatste om 12u30 afgerond.

Alle info is terug te vinden op de site : www.west-vlaanderen.be/WinVorm