Oproep aan geïnteresseerden: ontwerpteams voor Leefbuurten Vul het interesseformulier in voor 7 maart 2022, 12u

De gemeenten Mechelen, Dilbeek, Halle, Wevelgem, Mol, Tessenderlo en Huldenberg gaan in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar geïnteresseerde ontwerpteams, met expertise in de aanleg van publieke ruimte, voor de realisatie van hun Leefbuurt. Maak je interesse kenbaar voor maandag 7 maart 2022, 12u via het interesseformulier. Schrijf je in voor de infosessie op 22 februari 2022. 

Leefbuurten is een initiatief van Vlaams minister Bart Somers, het Team Vlaams Bouwmeester, Fietsberaad Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Met dit traject ondersteunt het Team Vlaams Bouwmeester een selectie van zeven gemeenten bij de realisatie van een baanbrekend herinrichtingsproject in een van hun woonwijken. Met de vernieuwing van de publieke ruimte wordt vanuit een holistische visie ingezet op een betere leef- en omgevingskwaliteit. Uitdagingen op vlak van mobiliteit, ecologie en andere sociaal-maatschappelijke thema’s zullen er op een integrale manier worden aangepakt.

De afgelopen maanden werd flink gewerkt aan een gedragen projectdefinitie voor elk van de zeven Leefbuurten. In een volgende stap gaan we op zoek naar geschikte ontwerpteams die in samenwerking met de gemeenten het ruimtelijk ontwerp voor de Leefbuurten zullen opmaken. Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert daarom een oproep aan ontwerpers. Kandidaten kunnen een interesseformulier indienen tot 7 maart 2022. Via deze oproep aan geïnteresseerden zal voor elk project een lijst worden samengesteld van geïnteresseerde en beschikbare ontwerpteams. Uit deze lijst zal iedere gemeente vervolgens vier ontwerpteams kiezen, die worden uitgenodigd om een wedstrijdofferte in te dienen via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Ook jonge ontwerpers met interesse in de publieke ruimte en verfrissende ideeën worden aangemoedigd om zich voor de oproep kandidaat te stellen. Geïnteresseerde architectenbureaus, landschapsbureaus, ... kunnen zich associëren met een adviesbureau dat hen ondersteunt bij de uitwerking. Er wordt geen exclusiviteit van onderaannemers of experten verwacht. Het is de ontwerpteams toegestaan voor meerdere projecten hun interesse te laten blijken. Zij kunnen dan door meerdere opdrachtgevers uitgenodigd worden om een offerte in te dienen. Het is de bedoeling dat voor iedere Leefbuurt uiterlijk in het najaar van 2022 een ontwerpteam is aangesteld.

Projecten en interesseformulier

Je vindt een toelichting terug van elk project samen met de link naar het interesseformulier.

 

Bekijk de zeven projecten 

 

Online infosessie

Op dinsdag 22 februari 2022 om 15u organiseert het Team Vlaams Bouwmeester een korte online infosessie in het kader van deze oproep. Tijdens de infosessie verduidelijken we de inhoudelijke contouren van het traject Leefbuurten en geven we meer uitleg over de indiening van het interesseformulier. Deze sessie zal digitaal te volgen zijn via MS Teams. Na inschrijving krijgt u een link doorgestuurd.

 

Schrijf je in voor de online infosessie

 

Meer info

Voor meer informatie omtrent de projecten Leefbuurten kan u steeds contact opnemen met:

Eline Aerts (stuur e-mail)