Open Oproep opnieuw in de prijzen op Congres Publieke Ruimte 2023 Stad Leuven wint Publieksprijs Publieke Ruimte 2023 met Open Oproep project Park Belle Vue

Tijdens het tiende Congres Publieke Ruimte dat op 9 mei plaatsvond in Antwerpen reikte provinciegouverneur Cathy Berx de Prijzen Publieke Ruimte uit. Opnieuw viel een Open Oproep project in de prijzen. Ditmaal ging de stad Leuven aan de haal met de Publieksprijs Publieke Ruimte 2023 voor Park Belle Vue in Kessel-Lo.  

De prestigieuze prijs, die voor de tiende maal werd uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, bekroont jaarlijks publieke plaatsen in Vlaanderen en Brussel die een voorbeeldige meerwaarde bieden voor hun omgeving. Ook dit jaar maakte een onafhankelijke vakjury een selectie van zes projecten die een aangename, veilige, duurzame en veerkrachtige leefomgeving creëren. Tijdens het Congres Publieke Ruimte in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal werden de winnaars van de juryprijs en de publieksprijs, op basis van een online stemming, bekendgemaakt. Park Belle Vue ging met de publieksprijs aan de haal. Ook bij de edities van 2018 en 2020 vielen Open Oproep projecten in de prijzen.

Park Belle Vue was de laatste fase in het masterplan voor de stationsomgeving in Leuven. In 2008 werden H+N+S landschapsarchitecten en Artgineering beide als laureaat voor het Open Oproep project aangeduid. Aan deze teams werd gevraagd of ze samen het plan konden opmaken waarin ze de sterke punten uit hun afzonderlijke offertes konden combineren. Het  projectgebied bestond uit een 750 m lange en 50 m brede restzone tussen de kern van Kessel-Lo en de spoorweg, met een prominente plaats voor de Martelarenlaan. In het ontwerp werd deze brede laan versmald en half verdiept tegen de spoorweg gelegd, zodat de restzone een groene invulling kreeg.

Het park kreeg groene accenten op de twee koppen en twee minerale accenten ter hoogte van de kruising van de belangrijkste routes, vormgegeven als ontmoetingsplaatsen. De overige ruimte kan flexibel worden ingevuld. De regionale fietsroute door het park verbindt park Belle Vue met andere groengebieden en vormt, mede door de nieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg, een verbinding tussen de stationsomgeving en de Abdij van Park en Haasrode en een snelle en veilige route tussen Leuven en Tienen.