Het Europees Forum Architectuurbeleid krijgt meer vorm

Onder het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie gaat het Europees Forum Architectuurbeleid (EFAP-FEPA) van 18 tot 20 november door in Bozar te Brussel. Het is een gezamenlijke organisatie van de Vlaamse Bouwmeester, de cel Architectuur van de Franstalige Gemeenschap en de Brusselse Bouwmeester.

Het thema 'Architectuur als hefboom voor sociale cohesie' sluit aan bij het Europese jaar tegen armoede en sociale uitsluiting. Het programma is op punt gesteld na voorafgaand overleg met de administratie Cultuur van de Vlaamse overheid, de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België FAB, A+ architectuurmagazine, Bozar en het Vlaamse Architectuurinstituut VAi.

De voormiddagen van 18 en 19 november staan in het teken van Belgische en Europese praktijkvoorbeelden die getuigen van een goed beleid of van een kwalitatieve publieke architectuur, en die een impact hebben op de sociale cohesie.

In namiddag van 18 november worden projecten bezocht in Antwerpen. Het stadsbestuur ontvangt de deelnemers in het Atlasgebouw, gevolgd door een wandeling in de omgeving. Met de bus volgt een rondrit langs enkele spraakmakende projecten: park Spoor Noord, het Eilandje, de kaaien, het justitiepaleis, ...

Tot slot worden de deelnemers door de Vlaamse overheid en het VAi uitgenodigd in de nieuwe uitbreiding van deSingel, waar zij een exemplaar van het meest recente Jaarboek Architectuur ontvangen van de Vlaamse minister voor Cultuur en de dag afsluiten met een wandelbuffet en een bezoek aan de tentoonstelling over Renaat Braem.

Op 19 en 20 november staan rondleidingen in Luik en in Brussel op het programma.

Deelname aan het Forum is gratis. Het Forum is in de eerste plaats gericht op overheden verantwoordelijk voor het architectuurbeleid, culturele instellingen die architectuur promoten, professionele architectenorganisaties en architectuurscholen, maar het staat open voor iedereen.

Meer informatie:
Programma en inschrijving:

http://www.efapbrussels2010.cfwb.be/index.php?id=6670&L=2
Website EU voorzitterschap:

http://www.eutrio.be/architecture-vector-social-cohesion
Website Europees Forum Architectuurbeleid:

http://www.efap-fepa.eu/