Laureaat: 019, Architectenbureau Sabine Okkerse bvba, Dhooge & Meganck - Ingenieur Architecten, murmuur architecten , Seghers Landschapsarchitecten
De studieopdracht voor een nieuwe bezoekersinfrastructuur, voor architecturale ingrepen en de omgevingsaanleg om de kwaliteit van de toeristische beleving te versterken, en voor de restauratie van een aantal ruimtes in het Gravensteen te Gent werd gegund aan de tijdelijke vereniging van 019, Architectenbureau Sabine Okkerse bvba, Dhooge & Meganck - Ingenieur Architecten, murmuur architecten en Seghers Landschapsarchitecten.
Het Gravensteen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw, is een exponent van de rijke middeleeuwse geschiedenis van de stad Gent. De burcht met haar versterkte muren met kantelen, uitkijktorens, opperhof, donjon en poortgebouw is een stedelijk herkenningspunt en een van de belangrijkste cultuurtoeristische trekpleisters van Gent, met jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers. Het huidige bezoekersonthaal en de toegankelijkheid zijn gebrekkig en enkele bijzondere plekken zoals de groene binnentuin en het dak van de donjon bieden meer mogelijkheden voor een authentieke beleving van dit erfgoed.
Bouwhistorisch is het kasteel een zeer waardevolle constructie. Dit gebouw, dat bij uitstek als een ontoegankelijke burcht is opgevat, verzoenen met hedendaagse eisen qua integrale toegankelijkheid voor grote stromen bezoekers is niet vanzelfsprekend. Het concept dat dit team voorstelt, laat alle routes voor bezoekers vertrekken van het opperhof, dat net als vandaag alleen betalend toegankelijk is. Alle routes eindigen in een nieuwbouw buiten de walmuur, waarin de museumshop is ondergebracht, die zo ook door passanten van op de Geldmunt kan worden bezocht. De visie gaat uit van beperkte architecturale ingrepen op het opperhof. De bezoekersstromen ‘in’ en ‘uit’ zijn duidelijk gescheiden. Het dak van de donjon met panoramisch uitzicht over de stad is integraal toegankelijk via een bescheiden liftconstructie tegen de buitenkant van de donjon. Met een ‘bypass’ en een bijkomende trap wordt ook de walgang toegankelijk gemaakt. De ‘ruïne’ wordt geconsolideerd en voorzien van een terras dat bereikbaar is vanuit de ridderzaal.
Voor de scenografie wordt niet met decors gewerkt: men laat het kasteel voor zich spreken door inzet van de historische ruimtes in zes parcours. De verschillende routes gaan uit van eenrichtingsflow, stijgend via spiltrappen en dalend via steektrappen. Het nieuwe exitgebouw zorgt ervoor dat het erfgoed grotendeels ontlast wordt en biedt een meerwaarde voor de personeelsruimte. In de toekomst zal Gent aan een groeiend aantal bezoekers toch een authentieke ervaring bieden in dit zeer tot de verbeelding sprekende historische Gravensteen.
Gent OO3603
Studieopdracht voor een nieuwe bezoekersinfrastructuur, voor architecturale ingrepen en de omgevingsaanleg om de kwaliteit van de toeristische beleving te versterken, en voor de restauratie van een aantal ruimtes in het Gravensteen te Gent.
Status project
- Projectomschrijving
- Gunning
- Realisatie