Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Locatie Open Oproep 1810 © Tim Van de Velde

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Project description

The redesign of the approach and exit complex in Diepenbeek, including the design of a new bridge, is important for the connection of the primary N76 structure to the E313 motorway. The N76 functions to increase the density of the road grid between the two motorways, the E314 and E313. During rush hour, the traffic currently tails back along the E313 as far as the N76, as well as in the opposite direction. As a result of the limited capacity of this junction, traffic flow problems and unsafe situations are being caused on both the E313 and the N76. Hence the need for the redesign of the complex.
A spatially high-quality design for the junction and the bridge with consideration for the surrounding landscape must highlight the location on the E313 but above all also integrate it into its environment. The Diepenbeek-Kortessem cycle path and the connection to the recreational cycle network is an important point of consideration in this regard. A clearly and attractively constructed cycle path from the centre of Diepenbeek with a connection to the recreational cycle network in the south should encourage both functional and recreational cycling.
The redesign of this approach and exit complex also offers a platform to reflect in a refreshing and creative manner on the construction of a multimodal junction. After all, the location and construction of the car-pool parking facility with the incorporation of a bus stop offers opportunities for the creation of a new form of public space where the changeover between different means of transport can take place in a pleasant and socially secure manner. The client is seeking a design which takes into account all these aspects, as well as all the requirements with regard to lighting, surveillance, security etc.
The assignment comprises an outline study from a broader, scenic perspective, the aim of which is to formulate a new design for the E313 – N76 Diepenbeek approach and exit complex, including a design for the bridge over the E313. An analysis of the wider surrounding area will form the basis for the plan which, at the design level, will indicate how every aspect of the junction can be restructured. As a foundation for the proposal, the client wishes for a trafficbased assessment that monitors the effects of the proposed measures. One of the client's major requirements is that the junction remains in use while the work is carried out. Drawing up the implementation dossier is not included in the assignment. However, a supervisory task is foreseen whereby the designer oversees the consistent transposition of the proposed design into an implementation dossier.

Diepenbeek OO1810

Full design brief for drawing up a plan for the redesign of the approach and exit complex in Diepenbeek

Project status
Selected agencies
  • Arcadis Belgium nv, Bureau Bas Smets bvba
  • DHV, NIO architecten vof
  • Ingenieursbureau Libost-groep nv, Sweco Belgium BV, Zwarts & Jansma architecten
  • ORG Organization for Permanent Modernity
  • Tractebel Engineering nv
Location

Verbindingslaan, 3590 Diepenbeek
Junction E313 - N76

Timing project
  • Selectievergadering: 12 Nov 2009
Client

VO, MOW, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg

contact Client

Gijs Moors

Procedure

prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

External jury member

Marleen Goethals

Budget

5.000.000,- euro (excl. VAT) (excl. Fees)

Awards designers

5.000,- euro (excl. vat) per winner