Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Project description

As a result of high social pressure, the Community Institutions Department of the Youth Welfare Agency is expanding its scope. The empty Succursale building complex at 3 – 5 – 7 Sint-Pietersveldstraat in Wingene will be required in the medium-term to provide space for three or four community groups, each of ten young people.
Directly opposite the main building of the De Zande Community Institution, a Succursale
or annex was built in 1854. In 1923, the de Succursale was handed over to the RTT, later to Belgacom, and then to the Ministry for Defence. The aim of the Community Institutions Department is also to acquire the two adjoining buildings, the school at 1 Sint-Pietersveldstraat and the plot of land with a residential building on it at 9 Sint-Pietersveldstraat. In town-planning terms, both pieces of land, as well as all of the land of the Succursale are located in an area zoned for community amenities and of public use. In view of the history involved, when renovating the outside walls, a great deal of atten­tion needs to be paid to the original concept and design. The interior can be treated as a blank canvas. The project concept to be considered needs to provide at least two options. Option 1 is based on the participation of four community groups, with associated class­rooms and sports accommodation for the whole grounds (the Succursale, the school and the residence). Option 2 is based on the assumption that only the land and the building of the Succursale can be used. In option 2, we are providing for three community groups of 10 young people only. The accommodation for the reception community group includes a living area, good quality kitchen, the necessary sanitary requirements, two leisure rooms (computer room,
hobby room), an office for the tutors, ten individual bedrooms and an adjoining separate isolation area with four isolation rooms with camera surveillance and, finally, the necessary technical areas. Both the bedrooms and the isolation rooms will have their own sanitary facilities (cold water basin and WC). The three treatment community groups will have the same layout, but will not include isolation rooms. The complex needs to have four classrooms, four workshops, a fitness area and a tea­cher's room with kitchenette and individual lockers. The grounds must also have a hard-surface tartan outdoor sports field. The logistical and administrative area will also
require the necessary rooms.
In view of the security function, the entrance lodge will be built as an interlock area with
small individual lockers for 80 members of staff.
The whole complex must be enclosed with a security fence four metres high. Again here there needs to be an interlock access area that is sufficiently large to accommodate small
trucks/vans securely (i.e. not possible to escape from) for accessing the grounds. Camera surveillance and remote control of the fencing is required. The project design needs to take account of the lighting, ventilation, heating, decora­tion and security. Each of these aspects has a major impact on the wellbeing of underage persons and staff alike and makes a significant contribution to teaching and learning. If any one of these items is neglected, the environment will be less pleasant, people will feel unsafe or uneasy, and the dynamics and interaction between tutors/ teachers and students will suffer as a result.

Fees: overall fees min. 10% and max. 12%

Wingene OO1611

The complete study and design assignment for the rebuilding and environmental layout of the Succursale into a campus of the De Zande Community Institution for Special Youth Status.

Project status
Selected agencies
  • osararchitects nv
  • ABSCIS ARCHITECTEN
  • Architect Elizabet Iglesias, Lens°Ass architecten
  • Gino Debruyne en architecten
  • noAarchitecten
Location

Sint-Pieterveldstraat 3-5-7, 8750 Wingene

Timing project
  • Selectievergadering: 24 Feb 2009
  • Toewijzen opdracht aan de ontwerpers: 1 Jan 2009
  • Eerste briefing: 9 Mar 2009
  • Tweede briefing: 22 Apr 2009
  • Indienen: 25 Jun 2009
  • Jury: 2 Jul 2009
  • Award: 28 Aug 2009
  • Toewijzen opdracht aan de uitvoerders: 1 Jan 2010
  • In gebruikname: 1 Jun 2011
Client

VO, WVG, Agentschap Fonds Jongerenwelzijn, Afdeling Gemeenschapsinstellingen

Contactperson TVB

Mario Deputter

Procedure

prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

External jury member

Rob Cuyvers

Budget

6,500,000 € excl VAT and fees (excl. VAT) (excl. Fees)

Awards designers

13,000 € excl VAT per tendering party