Prijs Bouwheer

PB 07 12 Zoersel

Open Kamer voor Monnikenheide Zoersel - Openluchtauditorium met architecturale signalen

Informatie

 

 

Opdracht

 

 

- Huize Monnikenheide verzorgt een dienstverlening voor een honderdtal personen met een verstandelijke beperking in vijf opvangvormen met honderddertig medewerkers.
- Bij de opdracht is zoveel mogelijk overgelaten aan de vrijheid, creativiteit en deskundigheid van de ontwerper.
- Ambitie
- Het kunstwerk refereert inhoudelijk naar hoe Monnikenheide wil zijn: een warme en professionele dienstverlener.
- Het kunstwerk mocht niet op zichzelf staan, maar moest een geheel vormen met de verbouwingsprojecten en het geheel versterken.
- Een bruikbaar en tastbaar kunstwerk voor bewoners en gasten.
- Strategische keuzes
- Tijd nemen om een nieuw domein te laten bezinken en inwerken.
- Kenners, bewoners, gasten en families erbij betrekken.
- Realisatie in eigen beheer met externe partners.

 

 

Proces

 

 

- Geen tijdsdruk die de kwaliteit van het proces zou kunnen hypothekeren.
- Intern duo I ontwerpfase, aangevuld met drie deskundigen (Jo Peeters, Bart Debaere, Ivo Van Vaerenberg).
- Intern duo II voor de realisatie, aangevuld met ontwerper en technisch deskundige (Richard Venlet en Bart Macken).
- Aanvulling met externen als een verrijkende en objectiverende ervaring.
- Frequente en open communicatie met bewoners en hun familie, feest voor alle gasten en familie, hedendaagse dansvoorstelling voor een heterogeen publiek, …
- Vlot trajectverloop qua besluitvorming en planvorming.
- Aannemer en ontwerper moesten elkaar wel vinden: ‘zijn idee van tijd strookt niet steeds met mijn idee van efficiëntie’.


 
Resultaat

 

 

- Openluchtauditorium met architecturale signalen in de uitvloeiende buitenruimte van het domein.
- Het kunstwerk situeert zich op het raakvlak van kunst, architectuur en functionaliteit
- Architectuur: refereert qua vorm en materiaalgebruik naar de verbouwing. Als gebouw zonder dak en muren, als gebouw op een ‘verkeerde’ plek in het bos, als gebouw met een spiegelende deur …
- Kunstwerk: nodigt uit tot nadenken over de combinatie professioneel en warm: strakke betonplaat in een warme, natuurlijk omgeving, uitnodigende open deur en open kamer, zoals Huize Monnikenheide zich ten dienste wil stellen van de gemeenschap.
- Functionaliteit: nodigt uit om de gebruikelijke paden en trajecten te verlaten, heeft de ruimte van mensen vergroot, is toegankelijk als receptieruimte, podium, plek voor een filmavond enzovoort.
- De Open kamer toont zijn kwaliteiten en meerwaarde het meest op het moment dat ze betreden wordt en dat er geleefd wordt. Elke gewone activiteit kent op deze ongewone plek een bijzondere sfeer of dimensie.

 

 

Beoordeling

 

 

Opdracht

 

 

- De opdracht is een boeiend programma: een plek en platform maken binnen het domein van Monnikenheide.
- De doelgroep is boeiend als uitgangspunt, het is lovenswaardig en voorbeeldstrekkend dat kunst ook mogelijk is met deze doelgroep.

 

 

Proces

 

 

- De keuze voor de methodiek en het traject van frequente en open communicatie met bewoners en hun familie is uniek in zijn opzet.
- De verdienste van dit project ligt vooral in de opdrachtformulering en het traject dat is afgelegd.

 

 

Resultaat

 

 

- Als kunstwerk integreert de open kamer zich in de setting en ze geeft er een meerwaarde aan. Het gaat om een sober ontwerp.
- De oplossing is niet zo creatief, er is al vaak gewerkt met platforms. De artistieke waarde van het werk is wat minder.

Bouwheer:
Huize Monnikenheide
Contactpersoon Bouwheer:

Contactpersoon TVB:
Gunningswijze:
Budget:
Locatie bouwplaats:


Monnikendreef , 2980 Zoersel
Geselecteerde deelnemers:


Kunstproject


Downloads