Lezing op 02/05/2012: SmallTalk@atelierBouwmeester - Naar een visionaire woningbouw

Collectieve woonomgevingen en relaties

NAAR EEN VISIONAIRE WONINGBOUW

Posad & Architecture Workroom Brussels

 

 

 

In opdracht van de Vlaams Bouwmeester heeft AWB de studie Naar een visionaire woningbouw, kansen en opgaven voor een trendbreuk in de Vlaamse woonproductie afgerond. De studie onderzoekt de huidige problematiek en productiemechanismen van de woningbouw. De studie geeft een aanzet van “duurzame armaturen” waaraan de woonontwikkelingen gekoppeld worden en plaatst een aanpak op het niveau van “woonomgevingsgebieden” centraal. Zo ontstaan nieuwe opgaven voor ontwerpend onderzoek en nieuwe pistes voor het ruimtelijk en woonbeleid. 

 

Als eerste vervolgtraject van dit onderzoek werd begin dit jaar aan POSAD gevraagd om het onderzoek verder te ontwikkelen in een ontwerp en het vanaf april 2012 in het NAi te presenteren op de Vijfde Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam, die doorgaat vanaf eind april 2012 in het Nederlands Architectuurinstituut. POSAD onderzocht welke toegevoegde waarde het collectieve bij het ontwerp van woonomgevingen kan betekenen. POSAD gaat er tevens van uit dat energie, water en voedsel aan belang zullen winnen als structurerende lagen in de duurzame armaturen. 

 

Op deze SmallTalk laten we de tandem AWB-POSAD aan het woord, maar in omgekeerde volgorde. Eerst wordt de animatiefilm, die POSAD maakte voor de IABR, getoond. POSAD zal daarbij toelichten hoe de vorm van het product mee het proces heeft beïnvloed. AWB zal de studie in de breedte kaderen in relatie tot de andere projecten op de IABR en beleidstrajecten in Vlaanderen.

atelier Bouwmeester

Ravensteingalerij 54 - 59, 1000 Brussel

op woensdag  2 mei 2012 om 19u