OO3107 kerkruimte met nieuw oksaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

OO3107 kerkruimte met nieuw oksaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

 OO3107 trappen gemeentehuis © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

OO3107 trappen gemeentehuis © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

 OO3107 raad -en trouwzaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

OO3107 raad -en trouwzaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

 OO3107 verbindingsluifel en terras trouw-en raadzaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

OO3107 verbindingsluifel en terras trouw-en raadzaal © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

 OO3107 maquette profaan gedeelte © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

OO3107 maquette profaan gedeelte © atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

Laureaat: atelier Tom Vanhee, GRAUX & BAEYENS architecten

De Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk maakt al sinds mensenheugenis deel uit van Anzegem en zal na de verbouwing nog voor de komende decennia het kloppend hart blijven van de gemeente. Zowel de Kerk als het gemeentebestuur wensen een plek te creëren voor de gemeenschap. Een plek waar de burger trots op kan zijn en zich nauw bij betrokken voelt. Een plek voor ontmoeting. We voorzien een gebouw dat de lokale gemeenschap zich met fierheid eigen kan maken door de grote diversiteit en opportuniteiten van het programma.
Een nieuwe publiek plein in het centrum van Anzegem vormt de toegang tot de kerk. We kiezen er bewust voor het plein maximaal open te laten en zo een vrij gebruik voor de bewoners van Anzegem mogelijk te maken. De Maria-grot wordt behouden en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Het stedelijke plein loopt door onder een luifel die de huidige gemeentediensten verbindt met het nieuwe profane deel. Onder deze luifel nodigt een subtiele inkom uit om in de inkomhal van de gemeente te bezoeken.

Een smalle geluidsisolerende bufferzone scheidt kerk en gemeentediensten. De dienstenzone biedt plaats aan trappen en een goederenlift, bergingen en keukens. Er komt een nieuwe hoofdtoegang in de noordzijde van de kerk.

Geïnspireerd door symmetrie in de klassieke kerken en kruisgewelven vormen de diagonalen van de overgebleven traveeën de basis van de ingrepen.

De liturgische ruimte

In de Sint-Jan de Doper en Sint-Eligiuskerk is het licht symbool voor de viering van het leven. De diagonalen vormen er de basis van een hexagoonvormige opening, een holte waar het licht in het hart van de ruimte binnenvalt. De wanden van de kerk, getekend door de brand, zijn uitzonderlijk karaktervol. Die wanden zijn dan ook beeldbepalend in het ontwerp. De glasramen van het kerkgebouw worden op een hedendaagse manier ingevuld. Het nieuwe dak is een abstractie van de oorspronkelijke hellende daken van de hallenkerk. Het licht valt mystiek binnen door een uitsnijding en vormt tevens een zicht op de kerktoren.

De stille kapel kan dagelijks toegankelijk zijn. Voor de doopvieringen kunnen familie en genodigden zich scharen rond de verplaatsbare doopvont onder de koepel van de toren. Een rondlopend oksaal biedt plaats aan het orgel en het koor, en verrijkt de kerk met diverse multifunctionele invullingen. De gelovigen kunnen op het oksaal plaats nemen bij grotere vieringen. Het kan ook extra toeschouwers toelaten een klassiek concert te volgen en er kan een tijdelijke en permanente tentoonstelling plaatsvinden. Zo wordt de Sint-Jan de Doper en Sint-Eligiuskerk een hedendaagse liturgische ruimte met een sterke identiteit waar plaats is voor bezinning en nevenactiviteiten.

De representatieve ruimtes van de gemeente

De diagonalen vormen in het nieuwe gemeentelijke gedeelte de basis voor het vullen van de ruimte met nieuwe profane functies. Licht en ruimte worden er gebracht door weg te blijven van de buitenmuren en ramen.

In de ontvangstruimte vindt de bezoeker een onthaal die doorverwijst naar de juiste dienst. De karaktervolle getekende muren vormen een in het oog springend kader. Door het terugtrekken van de wanden waaiert het licht tot in de ontvangstruimte. Hier zijn zitplekken om te wachten met mogelijkheden om te werken en in te pluggen op het netwerk. Ook is er een kinderhoek en flyerstand. De ontvangstruimte kan verhuurd worden aan verenigingen of festiviteiten (recepties , lezingen, bijeenkomsten…).

Een sculpturale trap leidt naar de trouwzaal en raadszaal op de eerste verdieping. Het aangrenzende dak van de luifel biedt een terras aan de feestvierende en gehuwden of aan de leden van de gemeenteraad. Na het huwen kan er bij mooi weer een glas gedronken worden. Ook de trouw- en raadszaal kan verhuurd worden aan de bewoners van Anzegem en omstreken.

De tweede en derde verdieping huisvest een hedendaagse kantoorruimte: een opdeelbare grote vergaderzaal, een landschapskantoor, een copycorner, een keuken, een eethoek, een telefoonhoek, een bergruimte en al dan niet afzonderlijke burelen op de derde verdieping. Het afsnijden van het dak zorgt voor de nodige verlichting. Een buitenterras geeft een fenomenaal zicht op het omringende feeërieke landschap.

 

Anzegem OO3107

Volledige studieopdracht voor de renovatie van de kerk tot liturgische ruimte en representatieve ruimtes voor de gemeente te Anzegem.

Status project
Genomineerden