Prijs Bouwheer 07

Overzicht

 

Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme en Marcel Smets, Vlaams Bouwmeester maakten op vrijdag 7 december 2007 de genomineerden en de laureaten bekend van de Prijs Bouwheer 2007. Dertien ingediende projecten worden bekroond. De bouwheren ontvangen naast een speciaal voor deze prijs ontworpen kunstwerk van Honoré d’O ook een studiebezoek aan Kopenhagen.

 

Voor deze derde editie van deze prijs konden publieke en semipublieke bouwheren hun projecten indienen voor één of meerdere categorieën: nieuwbouw, hergebruik of herbestemming, publieke ruimte en kunst in opdracht.

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets ontving maar liefst 117 inschrijvingen. Uit deze inzendingen blijkt niet alleen dat de Vlaams overheden de voorbije drie jaar veel projecten hebben gerealiseerd maar vooral dat ze trots zijn en dit in de kijker willen plaatsen. Meer dan één derde van de kandidaturen zijn nieuwbouwprojecten. De stedenbouwkundige projecten, of projecten rond publieke ruimte zijn goed voor 28 procent. 20 procent van de projecten gaat om hergebruik of herbestemming. Tot slot zijn ook de kunstprojecten goed vertegenwoordigd met 15 procent.

 

Een divers palet aan projecten (gemeentehuizen, culturele centra, sportcentra, sociale huisvesting, rust- en verzorgingstehuizen, pleinen, bruggen, kunstwerken, …) werden ingediend. Een internationale jury, bestaande uit Frank Beke (voorzitter), Guy Mouton, Menno Meewis, Joris Scheers, Marleen Goethals, Janny Rodermond (NL), Kristiaan Borret, Adinda Van Geystelen, Hilde Teerlinck (F) en Katrien Vandermarliere heeft de inzendingen beoordeeld, binnen elke categorie drie bouwheren genomineerd en één laureaat gekozen.

 

Uit al de inzendingen werd ook één bouwheer gekozen voor de prijs van de geïntegreerde opdracht omdat die minimaal drie categorieën op een zinvolle manier wist te integreren.

 

Prijs Bouwheer 2007 is ook bijzonder omdat het niet stopt bij de uitreiking. De Vlaamse Bouwmeester wil immers met deze ‘bekroonde bouwheren’ andere bouwheren helpen door hun deskundige publiek te maken en te delen met anderen.

 

Binnen elke categorie (nieuwbouw, herbruik/herbestemming, publieke ruimte en kunst in opdracht) werd werd telkens één laureaat gelauwerd.

Naast deze erkenningen werd ook een prijs toegekend voor de geïntegreerde opdracht.

 

 De prijs voor de geïntegreerde opdracht is een kunstinstallatie, de 4 laureaten ontvangen een sculptuur en de 8 genomineerden een editie, allen van de hand van kunstenaar Honoré d’O. Tevens wordt voor de laureaten en genomineerden een werkbezoek naar kwaliteitsvolle overheidsprojecten in Kopenhagen georganiseerd.

 

Lees hier de speech van GEERT BOURGEOIS (.doc), Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, op de bekendmaking van de Prijs Bouwheer 2007

 

U kan tevens het volledige juryverslag (.doc) downloaden en nalezen.

Nieuwbouw

 

PB0701  |  Gemeenschapscentrum Merksplas

Gemeentebestuur Merksplas

Laureaat

 

PB0702  |  Jongerenontmoetingscentrum Rabot Gent

Stadsbestuur Gent
Nominatie

 

PB0703  |  Atlasgebouw Antwerpen

Stadsbestuur Antwerpen
Nominatie

 

Herbruik/herbestemming

 

PB0704  | Felixpakhuis Antwerpen

Stadsbestuur Antwerpen
Laureaat

 

PB0705  | Agnetenklooster Tongeren
Vlaamse overheid, Agentschap Facilitair Management
Nominatie

 

PB0706  |  Portaal Ruiselede
Gemeentebestuur Ruiselede
Nominatie

 

Publieke ruimte

 

PB0707  |  Maria Hendrikapark Oostende
Stadsbestuur Oostende
Laureaat

 

PB0708  |  Groene Vallei Park Gent
Stadsbestuur Gent
Nominatie

 

PB0709  |  Nationaal Park Hoge Kempen
Gemeentebesturen van As, Lanaken, Zutendaal, Genk en Maasmechelen
nominatie

 

Kunst in opdracht

 

PB0710  |  Blinde Muren Gent
Stadsbestuur Gent
Laureaat

 

PB0711  |  Kapel van het Niets Duffel
Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Norbertus 
Nominatie

 

PB0712  |  Open Kamer Zoersel
Vzw Monnikenheide
Nominatie

 

Prijs geïntegreerde opdracht

 

PB0713  |  Krottenbeleid Antwerpen
AG VESPA
Laureaat