Smalltalk 15/04/2014 - HABEN UND BRAUCHEN - Ines Schaber en Florian Wüst

Kunstenares Ines Schaber en kunstenaar/curator Florian Wüst waren vanaf het prille begin betrokken bij de kunstenaarsbeweging Haben und Brauchen. Ze zullen vertellen over de mechanismen die in Berlijn spelen, het manifest dat zij formuleerden en de acties die zij als kunstenaars ondernemen om beleidsmakers bewust te maken van de situatie.

 

De internationale reputatie van Berlijn als centrum van hedendaagse kunst is grotendeels gebaseerd op de goede en goedkope condities voor artistieke productie, en op het bestaan van kleine kunstinstellingen en onafhankelijke projectruimtes. Dit is evenwel niet gegeven: de stad is aan het veranderen, en daarmee ook de omstandigheden waaronder Berlijn tot een uitverkoren plaats werd om kunst te maken. Als de stad zichzelf graag verkoopt als een culturele hotspot, dan zouden de inkomsten moeten terugvloeien naar de kunsten, en specifiek naar de dramatisch ondergefinancierde onafhankelijke scène. Haben und Brauchen weigert echter de relevantie van kunst te beperken tot een louter economische relatie, en beschouwt culturele productie eerst en vooral als een intrinsiek maatschappelijke activiteit, waarbij de gemeenschap via kunst een kritisch zelfbewustzijn ontwikkelt.

Hierbij is de link tussen Berlijn en Brussel snel gelegd: ook in Brussel vormt zich een groeiende artistieke gemeenschap en trekt de stad een toenemend aantal kunstenaars aan. Het belang van een actueel en passend kunstenbeleid wordt dan ook steeds groter.

 

Deze lezing door Ines Schaber en Florian Wüst wordt georganiseerd door JUBILEE in samenwerking met BAM, Argos en het Team Vlaams Bouwmeester.


www.habenundbrauchen.de

 

Atelier Bouwmeester

Ravensteingalerij 54 - 59, 1000 Brussel, 15 april 2014 om 19u
Reservatie verplicht via bouwmeester@vlaanderen.be, met vermelding ‘small talk – 15/04’

 

De small talk gaat door in het Engels.

lees het volledige artikel
BWMSTR Label 004 2014-2015

Nieuwe oproep BWMSTR LabelVoor het tweede jaar op rij gaat het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen scheppen.
Georges Salameh - Series “Spleen”

Smalltalk 26/03/2014 - Depression era - in conversation with Lieven De CauterHet Atelier Bouwmeester ontvangt het Depression Era project, een satelliettentoonstelling van ‘No Country For Young Men, Contemporary Greek Art in Times of Crisis’ in BOZAR, een tentoonstelling die werk verzamelt van hedendaagse Griekse kunstenaars die werken rond de impact van de crisis op het land.
Impressie van een homepage

Nieuwe website - work in progressMomenteel werken we aan een volledig nieuwe website met een uitgebreid Open Oproep archief. Wij luisteren ook graag naar andere suggesties

Pilootprojecten Productief Landschap gelanceerdOp 27 februari 2014 werden de Pilootprojecten Productief Landschap gelanceerd met de oproep aan opdrachtgevers en de presentatie van het verkennend onderzoek
meer nieuws